Hledáte přírodní způsoby, jak zlepšit zdraví a vzhled vaší pleti? Pokud ano, zaměřte svou pozornost na kolagen. Tato bílkovina dodává pokožce pružnost a pevnost, a dokonce může snížit tvorbu vrásek. Kolagen můžeme nejen suplementovat, ale také jeho tvorbu v těle přirozeně podpořit. Jak na to?
Kolagen je bílkovina, která je součástí pojivových tkání. Pokud ho máme nedostatek, jednotlivé tkáně postupně degenerují – jsou oslabené, narušené a hůře se hojí. Mezi hlavní funkce kolagenu patří:
Tělo si kolagen dokáže vyrábět samo. K tomu je ale zapotřebí, abychom přijímali dostatek potravin obsahujících širokou škálu aminokyselin, ze kterých se kolagen syntetizuje. Množství kolagenu se navíc snižuje s věkem. Proto je důležité dbát na správnou skladbu jídelníčku, případně kolagen doplňovat formou suplementů.
Nedostatek kolagenu se projevuje například sníženou kvalitou pleti, pomalým hojením ran, lámavostí vlasů, slabými nehty, ale také ochabujícími svaly, méně flexibilními šlachami a vazy nebo bolestí kloubů.
Kolagen můžeme doplnit jak konzumací potravin, které ho přímo obsahují, nebo potravin s obsahem aminokyselin, které stimulují tvorbu tohoto proteinu v organismu. Hlavním zdrojem jsou pojivové tkáně zvířat.
To znamená, že bychom si měli dopřávat kvalitní maso a tučné ryby. Perfektním zdrojem kolagenu je dlouho tažený masokostní vývar (hovězí, slepičí, kuřecí nebo krůtí) a huspenina (želatina) z vepřového nebo hovězího masa. Dalším přirozeným zdrojem kolagenu jsou také vejce a mléčné výrobky.
Aby mohla tvorba kolagenu v těle proběhnout, je k tomu zapotřebí také vitamín C. Váš jídelníček by proto měl obsahovat dostatek potravin bohatých na „céčko“ – třeba brokolici, která se hodí jako skvělá příloha k masu, nebo papriku, citrusové plody, rakytník či rybíz.
Pokud zrovna nepatříte mezi masožravce nebo vás zkrátka jen neláká konzumovat vývary z kostí a kůže, můžete sáhnout po kolagenu ve formě doplňků stravy. Těch je na trhu nespočet a může být těžké se v nich vyznat.
Dívejte se proto po tzv. hydrolyzovaném kolagenu, který je pro tělo dobře vstřebatelný. Dále máte na výběr z kolagenu hovězího nebo mořského. Hovězí kolagen je vhodný pro podporu zdraví kloubů a svalů, zatímco kolagen mořský podpoří právě zdravý vzhled pleti. Existují také alternativy kolagenu pocházející z veganských zdrojů.
Vědci v nedávných studiích objevili, že jednou z možností, jak přirozeně zvýšit produkci kolagenu v organismu, je suplementace medicinální houbou cordyceps. Cordyceps je bohatým zdrojem cordycepinu, což je antioxidační sloučenina, která produkci kolagenu pozitivně ovlivňuje.
Cordyceps zároveň podporuje regeneraci a růst kožních buněk, a tím se podílí na celkovém zlepšení stavu pokožky. Patří mezi tzv. adaptogeny a pomáhá tělu lépe reagovat na stresory, které negativně ovlivňují zdraví naší pokožky. Tyto stresory mohou poškodit naši kožní výstelku, vést k zánětům a urychlit stárnutí kůže.
Zdroje:https://www.prozeny.cz/clanek/3-zpusoby-jak-prirozene-zvysit-tvorbu-kolagenu-56063https://eatfungies.com/blogs/news/cordyceps-and-collagen-production-unraveling-the-connectionhttps://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Jidelnicek-s-prirozenym-obsahem-kolagenu__s10010x19927.htmlhttps://www.brainmarket.cz/nase-novinky/kolagen-a-jeho-ucinky/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36999274/
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *
Uložit do prohlížeče jméno, e-mail a webovou stránku pro budoucí komentáře.
2024 ELEMENT.CZ Všechna práva vyhrazena ELEMENT