Tento způsob zpracování nemůžeme vynechat. Jednoduchý a rychlý způsob, jak si připravit vitaminovou bombu, která nám bude nejen chutnat, ale je osvěžující a neskutečně zdravá. Příprava je snadná. Prostě vezmeme ovoce nebo zeleninu, kterou máme rádi a je šťavnatá, rozmixujeme, přidáme minerální vodu na případné zředění a můžeme podávat. Zkuste třeba vynikající okurkové smoothie:
Budeme potřebovat 1 salátovou okurku, lístky máty, šťávu z 1/2 citrónu, 250 ml vody a cukr na případné doslazení.
Vyzkoušejte více receptů na smoothie.
Jednoduché recepty pro věčné mlsaly – mrkev, vodnice, cuketa, okurky, celer, paprika, ananas a mnohé další ovoce a zelenina jsou díky svému přirozenému tvaru velmi vhodné k přípravě tyčinek. Aby tyčinky zůstaly čerstvé, vložte je do studené vody s trochou citrónu a dejte je do ledničky, nejdéle na půl hodiny. Teď je ten správný čas na přípravu dipů, pro namáčení zeleniny nebo ovoce.
Majonéza tahini – 1/2 šálku tahini, šťáva z 1 velkého citrónu, asi 1/2 šálku vody. V mixéru spojte tahini a citrónovou šťávu, přidávejte po částech vodu, až dosáhnete hustoty, jakou si přejete. Je možné přidat různá semínka pro obměny majonézy
Jogurtový dresink – 1 šálek jogurtu, 1 lžička francouzské hořčice, 1 stroužek česneku, šťáva z půlky citrónu, vše důkladně promíchat
Avokádový dip s kari – 1 nebo 2 avokáda, 1 šálek pomerančové šťávy, 1 lžička kari, pár lístků libečku, petržel, čerstvá bazalka nebo majoránka, 1 stroužek česneku. Avokádovou dužinu rozmixujte s pomerančovou šťávou a přidejte koření k ochucení. Můžete zkusit další recepty dle vaší fantazie.
Nevařená obdoba známé řecké pochoutky – 1 šálek naklíčené cizrny, 2 lžíce naklíčených sezamových semínek, 2 lžíce panenského oleje, 1-2 lžíce citrónové šťávy, 1 čerstvou jarní cibulku, 1/4 stroužku čerstvého česneku, špetku soli. Umixujeme si v mixéru cizrnu, sezam, olivový olej a citrónovou šťávu. Přisolíme dle chuti a znovu promixujeme. Přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku a česnek. Promícháme a necháme odležet v lednici 3 – 4 hodiny. Podáváme s oblohou z ledového salátu, papriky nebo rajčat.
Korpus – 2 hrnky kokosu, 1 hrnek mandlí, špetka soli, 1/2 hrnku kakaa, 8 datlí. Suroviny rozmixujte a natlačte do formy na dort. Na další vrstvu budete potřebovat jeden a 1/4 šálku kakaa, 1/2 hrnku javorového sirupu, 1/2 hrnku kokosového oleje. Vše promíchejte v mixéru a 1 hrnek vzniklé směsi nalijte na korpus a dejte dort do lednice. Zbytek krému nechte odpočinout při pokojové teplotě. Krém – 2 hrnky kokosové šlehačky, 1 a 1/4 hrnku oříšků kešu, 3/4 hrnku sirupu z agáve, špetka soli, 2 lžičky vanilkové tresti, 2 lžíce lecitinu, 1/2 hrnku kakaového másla. Vše kromě lecitinu a kakaového másla smíchejte v mixéru a přidejte kakaové máslo a lecitin, opět promixujte. 3 hrnky směsi nalijte do formy na hotový základ a vraťte do lednice. Až předchozí vrstva trochu ztuhne, přidejte zbytek krému. Čokoládová omáčka – 1 1/2 hrnku javorového sirupu, 1/3 hrnku olivového oleje, 1/2 hrnku kakaa. Omáčka slouží na dozdobení dortu. Pokud ji nespotřebujete celou, vydrží až měsíc v lednici.
Oblíbený syrový korpus pro koláč nebo dort se připravuje z mandlí a datlí. Můžete ale použít jakékoli sušené ovoce a ořechy.
1 šálek mandlí, 1 šálek datlí, 3 lžíce medu, voda dle potřeby. Mandle a datle rozemelte co nejjemněji na kuchyňském robotu, přidejte med a tolik vody, aby se směs dobře spojila. Vtlačte směs do dortové formy nebo dezertních misek, podle toho, jestli chcete korpus na dort nebo jednotlivé porce.
Na náplně použijte libovolné ovoce posekané nebo nakrájené na plátky a polité pomerančovou nebo citrónovou šťávou, pokapané medem a poprášené skořicí.
Základní přísadou essenského chleba je celozrnná pšenice nebo žito namočené na 15 hodin do vody a ponechané po 2-3 dny v klidu, aby klíčilo. Cílem je dosáhnout takové hustoty těsta, aby se dalo válet a nelámalo se. Namočené a naklíčené zrní je už dostatečně vlhké, ale jestli-že je vaše směs na těsto příliš suchá, můžete přidat trochu vody nebo oleje. Pokud je směs naopak příliš vlhká, přidejte pšeničné klíčky. Namočené a vyklíčené obilí najemno pomelte v mixéru, přidejte trochu oleje a utvořte kouli. Položte ji na vál a posypte pšeničnými klíčky, aby se těsto nepřilepovalo. Válečkem poprášeným pšeničnými klíčky vyválejte těsto na tloušťku jako sušenky. Chleba sušte na teplém místě asi 6-12 hodin, v polovině sušení chléb otočte obracečkou na palačinky. Můžete také sušit v troubě do teploty 42°C.
Přeji všem dobrou chuť. Pokud se chcete více dozvědět o syrové stravě, zkuste zde.
2024 ELEMENT.CZ Všechna práva vyhrazena ELEMENT