Jedním z nejdůležitějších vylučovacích orgánů v našem těle jsou ledviny, párový orgán. Mají tvar fazole, jsou umístěny těsně pod bránicí, blíže k páteři a jejich horní konce jsou kryty posledními dvěma nebo třemi žebry. Každá ledvina je 10 – 12,5 cm dlouhá, 6,25 cm široká a 3,75 cm silná. Váží přibližně jako pomeranč a vykonává funkci hlavní čističky těla. Vnější a střední vrstva ledvin neobsahuje žádné citlivé nervy, proto v případě nemoci nemohou ledviny signalizovat problém prostřednictvím bolesti. Jinak je tomu u vnitřní části – pánvičky – její stěny jsou opatřeny velkým počtem nervů a ty zaznamenají třeba ledvinovou koliku způsobenou kameny.
– vznikající váčky pod očima
– bílé skvrny na nehtech
– vlhké dlaně
– hromadí se hlen a z něj vznikají kameny
– nadměrné pití – ledviny se roztahují
– přemíra konzumace soli, masa, ryb, pečiva, sladkostí, moučných a rafinovaných produktů – zúžení ledvin
Váčky pod očima mohou svědčit o nadměrné konzumaci tekutin. Je-li váček měkký při dotyku, pak zřejmě dostáváte do těla tekutin příliš, pokud je váček tvrdý, způsobuje to nadměrná konzumace tvrdého sýra, tučných mléčných výrobků, tučného masa, sladkostí a živočišného tuku. Znakem začínající tvorby kamenů zas můžou být červené váčky pod očima. Při správném fungování ledvin bychom měli navštívit toaletu 3 – 4 krát denně. Barva moči by měla mít barvu světlého piva. Pokud je moc světlá, zřejmě konzumujete více soli než je dobré, jestliže je tmavá, soli dostanete do těla méně. Také tmavé kruhy kolem očí signalizují nadměrnou konzumaci solí nebo výrobků sůl obsahujících. Pro očistu ledvin jsem pro vás vybrala víc variant, abyste si mohli vybrat tu, pro vás nejpříjemnější.
Pokud máte za sebou očistu jater (správným postupem při očistách by tomu tak mělo být) a vybrali jste si z mnou navržených očist jater tu pomocí zeleninových šťáv nebo šťávy jablečné (Element.cz – Očista jater-krok čtvrtý), pak byste měli mít vyčištěné i ledviny, pokud ne a máte pochybnosti, klidně si očistu zopakujte.
Použijte k očistě ledvin směs šťáv z mrkve, celeru a kořene petržele v poměru 9:5:2. Pijte půl sklenice šťávy 3-4 krát za den během čtrnácti dnů. Kůru provádějte jednou za rok na přelomu letního a podzimního období.
Tato varianta je zvlášť vhodná pro rozpuštění a rozmělnění všech kamenů v organismu a použijete k ní ovocný vývar z divoké růže. 2 lžíce plodů divoké růže zalijete 200 ml vody, vařte 15 minut a ochlaďte. Po přecezení pijte 1/3 sklenice 3 x denně. Kůru byste měli dodržovat 2 týdny a každé 3 měsíce opakovat.
Očista ledvin popíjením šťávy z kořene petržele je velmi efektivní při onemocnění močových orgánů a ledvinových kamenů zvláště tehdy, nachází-li se v moči bílkovina nebo je-li v ledvinách infekce. Šťáva z kořene petržele (nepleťte si s pastiňákem) působí nejsilněji a proto ji popíjejte (nejlépe samostatně) v množství 30-50 gramů jednou denně, od října do ledna. Až ledvinové kameny opustí vaše tělo, snažte se dodržovat správnou životosprávu, kameny jsou následkem špatného stravování. Hlavní příčinou vzniku kamenů je nadbytek kyseliny močové a jejích solí, které vznikají z nadměrného příjmu bílkovinných pokrmů a sedavého způsobu života.
V této variantě chci zmínit možnost očisty ledvin pojídáním melounů a černého chleba. Zásobte se melouny a černým chlebem, protože po dobu jednoho týdne to bude vaše jediné jídlo. Máte hlad – dejte si meloun, máte žízeň – dejte si meloun, máte opravdu velký hlad – dejte si meloun a černý chléb. Na den počítejte tak s jedním až dvěma melouny. Pokud trpíte ledvinovými kameny, je pro jejich vyplavení z organismu nejvhodnější čas mezi 17:00 a 19:00 hodin. Dopřejte si touto dobou teplou koupel (do 40°C) a v lázni pojídejte co největší množství melounů. Teplo rozšíří močové cesty, uleví se od bolesti a zvýší se promývání ledvin. Při této očistě (hlavně při koupelích) byste neměli být sami doma. Při vycházení písku a kamínků by se mohla objevit srdeční nevolnost (pomůže čichací sůl – amoniak). Proceduru můžeme zopakovat za 2-3 týdny, až do vyplavení písku či kamenů.
2024 ELEMENT.CZ Všechna práva vyhrazena ELEMENT