Kurkumu většina lidí zná jako „to žluté” v kari koření. Rostlina je ale mnohem více než jen zdroj barviva. Obsahuje řadu cenných látek a pomáhá třeba s trávením. Kurkuma jako lék může prospět při řešení řady dalších problémů.
Kurkumě se také říká indický šafrán a jedná se vlastně o sušený mletý oddenek kurkumovníku dlouhého (latinsky Curcuma Longa). Tento antioxidační poklad se poměrně hodně zkoumá, protože byla zjištěna řada zajímavých výsledků, které je třeba potvrdit.
Mezi nejcennější složky v kurkumě se nejspíše řadí kurkuminoidy, z nichž vyčnívá především kurkumin. Velmi aktivní fytochemikálie tvoří necelých 80 % těchto látek. Právě s kurkuminem souvisí většina prospěšných účinků, které nabízí asijská rostlina.
Kurkumin, známý také jako turmerova žluť nebo třeba E100, vyniká antivirovými, antibakteriálními, protizánětlivými a antifungálními účinky. Nejenže působí proti chřipce, ale také třeba proti HIV a snižuje expresi genu hepatitidy C.
Velký význam má kurkumin i proti autoimunitním nemocím jako jsou zánětlivá onemocnění střev nebo i revmatoidní artritida. Protože kurkumin podporuje žlučník k tomu, aby uvolňoval žluč, pomáhá při trávení.
V souvislosti s kurkuminem se také často zmiňuje příznivý vliv na boj s rakovinou. Na téma protirakovinových účinků bylo provedeno několik studií.
Neméně důležitá je i jeho činnost pro mozek, kdy působí na nárůst DHA v mozku a má vliv třeba právě na autoimunitní onemocnění nebo na alergie. Kromě toho usnadňuje učení a zlepšuje prostorovou paměť dospělých.
Pomocí kurkuminu si člověk může zlepšit pozornost, ale i náladu, obzvláště ve starším věku. Cenný je jeho antidepresivní vliv. Byl také zjištěn význam kurkuminu při nemocích jako je Alzheimerova choroba a dalších nemocech, které souvisí s věkem.
Kurkumu si můžeme dopřát nejen jako součást jídla, ale také v podobě různých potravinových doplňků. Jak se kurkumin užívá? Protože je dobře rozpustný v tucích, hodí se konzumovat během jídla nebo po něm. Aby byl dobře vstřebatelný, doporučuje se kombinovat s pepřem, protože tak se lépe vstřebává je mnohem lépe využitelný pro organismus. Výrobci ale často nabízejí lepší řešení, než je štiplavý pepř.
Dávkování kurkuminu se uvádí různě. V případě dlouhodobého užívání (déle než měsíc), zkoušeli vědci necelé 4 gramy. Při krátkodobé konzumaci by mělo být bezpečných 6-8 g. Protože ale kurkumin může mít vliv na některé léky, je třeba se o vhodnosti jeho konzumace poradit s lékařem.
V případě potravinových doplňků je třeba sledovat údaje o obsaženém kurkuminu v produktu. Protože vliv kurkuminu se zdá být velmi významný, stále probíhají nové klinické studie, které mohou osvětlit působení této látky na nejrůznější nemoci.
Znáte kurkumu jako koření nebo už jste ji dokonce vyzkoušeli na podporu zdraví. Jaké máte zkušenosti? Podělte se v diskuzi pod článkem.
Zdroj 1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195121/ 2) https://www.hindawi.com/journals/aps/2013/805756/ 3) https://academic.oup.com/aje/article/164/9/898/87190 4) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002253471839921X 5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
2024 ELEMENT.CZ Všechna práva vyhrazena ELEMENT