Chia jsou drobná černá nebo bílá semínka rostliny šalvěje hispánské (salvia hispanica). Známe je již z dávné doby Mayů a Aztéků , kdy byly spolu s fazolemi, kukuřicí a amarantem základem aztéckého jídelníčku. V té době se v oblasti dnešního Mexika používala i jako platidlo a indiáni chia semínka konzumovali samotná, v nápojích, jako směs s obilninami i mletá na prášek.
Charakteristická vlastnost chia semínek je schopnost na sebe vázat vodu. Během několika minut od namočení je schopno semínko zvětšit až desetinásobně svůj objem. Vzniklý chia gel prodlužuje stav hydratace, čímž zvyšuje energii a tím výdrž a i proto se o nich mluvilo jako o pokladu aztéckých běžců. Chia semínko je poslední dobou zmiňováno jako superpotravina. V jednom gramu najdete 0,3g tuku ve formě omega 3 mastné kyseliny, konkrétně alfa-linolenová kyselina (ALA), 0,018g sodíku, 0,4g vlákniny, 0,14g bílkovin. Dále obsahují vápník, fosfor, železo, zinek, mangan, draslík, hořčík, vitamin B (hlavně vzácný B 17). Obsahem omega 3 mastné kyseliny se řadí dokonce před lněné semínko.
Chia semínka
Využití chia semínek je velmi mnohostranné. Ráda si je přimíchám do ranní šťávy z čerstvého ovoce nebo zeleniny, osvěžující jsou i jen ve vodě s citrónem. Jelikož jsou téměř bez chuti, neovlivňují chuťově jídlo ani pití do kterého je přimícháte. Nabobtnalá je můžete přidat téměř do čehokoli, ovšem nemusíte je vždy namáčet. Suchá a nadrcená mohou nahradit tradiční jíšku a to bez vedlejších účinků přibírání na váze. Myslím, že je to výborná zpráva pro lidi s nesnášenlivostí či alergií na lepek (celiakie).
Chia semínka ovlivňují příznivě hladinu krevního cukru díky tomu, že na sebe váží vodu, vytvářejí gel, který působí jako fyzická bariéra mezi sacharidy a trávicími enzymy, které je rozkládají.To zpomaluje proces přeměny sacharidů na jednoduché cukry a také je to důvod , proč semínka doporučit při redukční dietě a při diabetu 1. a 2. stupně. Prodloužením procesu přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedojde k náhlému zvýšení krevního cukru a samozřejmě také k náhlému snížení krevního cukru. Opatrní při užívání chia semínek by měli být lidé užívající léky na ředění krve.
Jak vidíte chia semínko je velmi univerzální potravinou se širokým záběrem a jistě stojí za to zařadit jej do běžného jídelníčku. Postačí 2-3 lžíce denně přidat k vyvážené stravě. A je jedno zda jej přidáte do nápojů, polévek, pomazánek, omáček či sladkostí. Pár receptů najdete zde. Dobrou chuť.
2024 ELEMENT.CZ Všechna práva vyhrazena ELEMENT