Sychravé krátké dny sice brzy vystřídá slunce a teplejší počasí, organismus ale může být ze změny ročního období vyčerpaný a oslabený. Podpora imunity na jaře má svá specifika. Čím svou obranyschopnost nejlépe podpoříte?
Přechodná období a s nimi spojené teplotní změny představují ideální podmínky pro množení různých skupin virů (např. rhinoviry a koronaviry), které způsobují nepříjemná nachlazení. Každodenní podpora imunity pomocí vhodného jídelníčku, doplňků stravy, pravidelného pohybu a psychické pohody však zdravotním potížím pomůže předejít.
Mikronutrienty pro podporu imunity
Nejčastěji konzumovaným doplňkem stravy na světě je vitamín C. Dostatečný denní příjem „céčka“ může zabránit infekcím, případně snížit jejich trvání a závažnost. Mezi potraviny s nejvyšší koncentrací vitaminu C patří tropická třešeň acerola, šípky, paprika a křen, ale také kapusta, brokolice, jahody, květák, růžičková kapusta a mango.
Vedle vitamínu C se na podpoře imunity podílí také vitamín A, a to už v rané fázi života. Hladiny vitaminu A u matky ovlivňují vývoj imunitního systému dítěte, když je ještě v děloze. Bohatými zdroji vitamínu A je olej z tresčích jater, plnotučné mléko, mrkev, sladké brambory nebo máslová dýně. Velká část populace má zároveň nedostatek vitamínu D, který pomáhá imunitnímu systému bojovat s infekcemi.
Z dalších mikronutrientů nezbytných pro zdravý imunitní systém je to kyselina listová (druh vitaminu B), kterou najdeme v tmavé listové zelenině, luštěninách nebo avokádu. Také minerály jsou pro podporu imunity důležité, a to především železo, zinek a selen.
Neměli bychom zapomenout ani na betaglukany, což jsou polysacharidy přírodního původu, které významně posilují obranné reakce organismu, a chrání ho tak proti nemocem bakteriálního a parazitárního původu. Nachází se v některých houbách, kvasnicích a obilí.
Bylinky pro podporu imunity
Svůj jídelníček můžete vedle přírodních doplňků stravy zpestřit i divokými bylinami, které na jaře běžně rostou v lesích, na loukách nebo v blízkosti vodních zdrojů. Jarní bylinky pročistí organismus, dodají mu chybějící hořčiny, pomáhají proti únavě, harmonizují trávení a samozřejmě také podporují imunitní systém.
Vaší pozornosti by rozhodně neměla uniknout mladá kopřiva, z jejíchž listů si připravte chutný odvar. Při procházce jarní přírodou si zobněte všudypřítomné sedmikrásky, která je bohatá na vitamín C a napomáhá detoxikaci. Velmi chutný a oblíbený je medvědí česnek, který skvěle dochutí pomazánky, polévky nebo těstoviny podobně jako česnáček lékařský. Z dalších bylin využijte plicník lékařský, smetanku lékařskou (známější pod lidovým názvem pampeliška), popenec či bršlici kozí nohu.
Stejně jako v jiných obdobích, i na jaře si dopřejte dostatek kvalitního odpočinku, který je pro podporu imunity také velmi důležitý. Dbejte na dostatečnou spánkovou hygienu – choďte spát a vstávejte přibližně ve stejnou hodinu, alespoň hodinu a půl před spaním se nedívejte do obrazovek s modrou složkou světla a snažte se spát denně 7-8 hodin.
Zdroje:
https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/na-jare-je-na-tom-imunita-nejhure-jak-si-pomoci-4787.html
https://www.justvitamins.co.uk/blog/changing-seasons-means-your-immune-system-might-need-a-boost/
https://living.iprima.cz/zahrada/prvni-jarni-byliny-sber-brezen-kopriva-sedmikraska-pouziti