Záněty jsou poměrně časté obranné reakce organismu. Obvykle se na ně používají protizánětlivé léky. Řešením ale také může být přírodní pomoc. Které bylinky nejlépe účinkují proti zánětům?
Zánětem reaguje organismus na různé formy poškození, tedy na komplex biologických a imunologických změn. Pod tím si můžeme představit třeba různé rány, infekce. Zánět může ale také škodit. To nastává v případě, že je nadměrný a důsledkem je pak poškození tkáně. Na zklidnění zánětu se využívají protizánětlivé léky, které nemusí být vždy dostatečně účinné. Často také mají vedlejší účinky. Mezi vyhledávané protizánětlivé prostředky patří i některé potraviny a bylinky.
V mnoha kuchyních je zázvor znám jako oblíbené koření a součást jídla, už dlouho je ale oblíbený právě pro své léčivé účinky. Ze zázvoru se konzumuje kořen. Jedná se prakticky o nejznámější a nejvýznamnější prostředek proti zánětům. Hovoří se dokonce o více než 100 látkách, které jsou schopné omezit zánět. Analýza šestnácti studií na 1010 účastnících zjistila, že je možné významně snížit markery zánětu (C-reaktivní protein (CRP) a tumor nekrotizující faktor-alfa (TNF-α)) oproti placebu při užívání 1000–3000 mg zázvoru denně (4–12 týdnů). Jiný výzkum řešil užívání 500–1000 mg denně u osob s osteoartrózou. Studie také přišly na to, že zázvor může zvýšit i pohyblivost kloubů a zároveň snížit jejich bolest.
Česnek se už po tisíciletí využívá v rámci tradičních medicín hlavně na infekce, bolesti zubů, kašle, ale i třeba na artritidu. Důvodem, proč je česnek tak schopný zvládat záněty, je přítomnost sirných sloučenin (allicin, diallyldisulfid, S-allylcystein). Z analýzy sedmnácti velmi kvalitních studií s více než 830 účastníky (po dobu 4–48 týdnů) vyplynulo, že osoby, které braly česnekové doplňky, zaznamenaly významně snížené hladiny CRP v krvi.
Černý pepř je celosvětově oblíbeným kořením. Kromě toho se i tato potravina už dlouho využívá v rámci tradičních medicín (průjem, žaludeční onemocnění, astma). Moderní výzkumy ukazují, že látka z pepře zvaná piperin může být významná při snižování zánětu. Přestože se pepř využívá už dlouho jako koření, je k dispozici málo studií na lidech, které by potvrdily to, co zjistily jiné studie. U zvířat s artritidou piperin přispěl k poklesu otoků a snížil projevy zánětů (IL-1β, TNF-α, PGE2). Myším s astmatem a sezónními alergiemi snížil piperin kýchání, zarudnutí, a zánětlivé markery (IL-6, IL-1β, IgE).
Kurkumu zase využívá indická kuchyně. Významnou složkou je v kořenu kurkumin, který se vyznačuje silnými protizánětlivými vlastnosti. Studie ukázaly schopnost blokovat aktivaci molekuly NF-κB, zodpovědné za aktivaci genů podporujících zánět. Studie také ukázaly, že ve spojení s černým pepřem se výrazně zvyšuje množství kurkuminu, které absorbujete.
V kvalitním zeleném čaji se nacházejí polyfenoly, hlavně epigalokatechin-3-galát (EGCG), které kromě jiného snižují zánět – v podobě zánětlivých střevních onemocnění (ulcerózní kolitida a Crohnova choroba).
Uvedené bylinky proti zánětům mají svůj vliv a mohou nejen pomoci, ale v některých případech i mít negativní účinky. Před konzumací je třeba o nich vyhledat dostatek informací. Například zelený čaj může působit na některé beta-blokátory. Proto je vhodné se před pravidelným užíváním doplňků stravy poradit s lékařem.
Zdroj:Wikipedia.orgHealthline.comMedicalnewstoday.com
Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *
Uložit do prohlížeče jméno, e-mail a webovou stránku pro budoucí komentáře.
2024 ELEMENT.CZ Všechna práva vyhrazena ELEMENT